Deniz Salyangozu İzni
Uygulanacak prosedür :
1- Dilekçe
2- Döner Sermaye Makbuzu
2014 Yılı İçin Su Ürünleri Avcılık İzinleri Döner Sermaye Ücretleri
0-12 metre tekneler için : 68 TL
12-22 metre tekneler için : 130 TL
22 metreden büyük tekneler için : 200 TL
*Bu belge 1 Eylül-30 Nisan tarihleri arasında ve 1 Mayıs-31 Ağustos tarihleri arasında olmak üzere yılda 2 dönem halinde verilmektedir. 1 Mayıs-31 Ağustos algarna ile avcılığı yasak olacağından bu dönemde sadece dalma ve tuzak yöntemleriyle avcılığına izin verilmektedir. Ayrıca bu dönemde dalma yöntemiyle avcılık yapacakların Liman Başkanlıklarından dalış için yeterlilik belgelerinin bulunması gerekmektedir.
İlgili Mevzuat
YEDİNCİ BÖLÜM
İstihsal Vasıtaları, Genel Yasaklar,
Sınırlamalar ve Yükümlülükler
Gemiler
Madde 13- Su ürünleri istihsalinde kullanılan gemilerde aranılan asgari vasıf ve şartlar aşağıda gösterilmiştir.
A) Motorsuz Gemiler
Motorsuz gemilerle; olta, uzatma, fanyalı, çökertme, serpme ve (Değişik ibare:RG-18/3/2003-25052) alamana tipi çevirme ağları, ığrıp, manyat, trata, tarlakoz gibi sürütme ağları ve sepetler dışındaki vasıtalarla avlanma yapılamaz. Ancak trol, gırgır gibi istihsal vasıtalarında ve dalyanlarda yardımcı tekne olarak kullanılabilirler.
B) Motorlu Gemiler
a) Uzunluğu 12 metreden küçük olan gemilerde; motorsuz gemilerde kullanılan her türlü av araç ve gereç ile direç, algarna, kankava, skafandır, karides trolü, zıpkın gibi avlanma vasıtaları bulundurulabilir. Bu gemiler gırgır tekneleri ile dalyan benzeri diğer istihsal vasıtalarına yardımcı olarak da kullanılabilirler.
b) Uzunluğu 12 metre dahil 22 metre’ye kadar olan gemilerde; Motorsuz ve 12 metreye kadar olan motorlu gemilerde kullanılan her türlü av araç ve gereçleri ile gırgır, trol (Mülga ibare:RG-18/3/2003-25052) (…) ve benzeri avlanma vasıtaları da bulundurulabilir.
c) Uzunluğu 22 metre ve daha büyük gemilerde, işaret tabancası ve fişeği, telsiz, su üstü radarı, pis su tankı ve asgari soğuk muhafaza şartlarına haiz izotermik, frigorik gibi depoların bulundurulması zorunludur. Ancak bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce ruhsat almış gemilerde bahsi geçen soğuk muhafaza şartları ve tesisleri aranmaz. Bu gemilerde 22 metreye kadar olan gemilerde bulundurulan av araç ve gereçleri de bulundurulabilir.
Ağlar
Madde 14-(Değişik:RG-15/2/2004-25374)(2)
Su ürünleri avcılığında kullanılacak ağların kullanılma esas ve usulleri ile bunlara ait yasak, sınırlama ve yükümlükler ile asgari vasıf ve şartları (Değişik ibare:RG-19/10/2007-26675) tebliğ ile belirlenir.
Özel Yasak, Sınırlama ve Yükümlülükler
Madde 17-
-------
Koordinatları Kültür Bakanlığınca tespit ve Resmi Gazete’de ilan edilen bölgelerde, sünger hariç, dalış yapılarak su ürünleri avcılığı yasaktır.
Kum midyesi ve Deniz salyangozunun Algarna ve Dreç ile istihsalinde gemide birden fazla Algarna ve Dreç bulundurulamaz ve kullanılamaz.
(Değişik altıncı fıkra:RG-7/1/2010-27455) Bakanlıkça belirlenen akarsuların denize karıştıkları yerler merkez olmak üzere denize doğru 500 metre yarıçaplı sahalarda her türlü su ürünleri avcılığı yasaktır.
Kabuklu ve yumuşakçaların atık sularda ve atık suların alıcı sulara karıştığı yer merkez olmak üzere, 500 metre yarıçaplı sahalarda avlanmaları yasaktır.
Tüp, nargile, maske ile dalış yapılarak, şnorkel su altı tüfekleri ve zıpkın kullanılarak, su altında ticari amaçla balık avcılığı yasaktır.
3/1 NUMARALI TİCARİ AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINI DÜZENLEYEN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2012/65)
Deniz salyangozu ve deniz patlıcanı avcılığı
MADDE 28 – (1) Deniz salyangozu;
a) Karadeniz’de; İstanbul boğazı girişindeki Rumeli Karaburun (41° 14.895' N - 29° 05.421' E) ile Anadolu Karaburun (41° 12.941' N - 29° 23.321' E) arasında kalan karasularımızda avcılığı yasaktır (Harita-128). Bu yer dışında kalan karasularımızda dalma, sepet ve her türlü tuzak yöntemleri ile istihsali serbesttir.
b) Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında dönem boyunca, bu yerler dışında kalan karasularımızda ise 1 Mayıs - 31 Ağustos tarihleri arasında algarna ile avcılığı yasaktır.
c) İzmit Körfezinde; Dil Burnu Fenerini (40° 44.609' N - 29° 30.962' E), Dil İskelesi Kababurnuna (40° 46.113' N - 29° 31.104' E) birleştiren hattın doğusunda kalan alanda avcılığı yasaktır (Harita-127).
ç) İstihsalinde kullanılacak balıkçı gemileri için, gemi ruhsat tezkeresinin verildiği il müdürlüğünden, ek-2’de yer alan avcılık "İzin Belgesi"nin alınması zorunludur.
d) İstihsalinde kullanılacak algarnaların; ağız genişliği azami 3 m, ağız derinliği azami 40 cm, torba boyu azami 1 m ve torba ağ göz açıklığı 72 mm olmalıdır.
e) İstihsalinin, gün doğumu ile gün batımı arasında yapılması zorunludur.
f) Algarna ile sahilden itibaren 500 metre mesafe içerisinde istihsal yapılamaz.
g) İstihsalinde gemide birden fazla algarna bulundurulamaz ve kullanılamaz.
ğ) İstihsalinde bulunacak balıkçı gemilerinde zıpkın bulundurulması yasaktır.
h) Algarna ile avcılığının yasak olduğu dönemde dalma, sepet ve her türlü tuzak yöntemleri ile deniz salyangozu istihsalinde bulunmak üzere izin almış olan balıkçı gemilerinde matafara bulunması halinde, bunların uçlarının geminin içine dönük olması zorunludur.
3 yorum
dalma yapmak için dalış belgesini nasıl temin edecez salyangoz için kayıga ızın vermıyolar bellı bı seneden once buröven olacak dıyolar
YanıtlaSil31 Ağustostan 15 Nisana kadar zaman içerisinde salyangoz avcılığı algarna ile yapılabildiği için gemiye izin alınır. ancak 15 nisan ile 31 ağustos arası algarna ile avcılığı yasak olduğu için bu dönemde dalma yöntemiyle avcılık izni alınır. dalış belgesi ile ilgili kuralları ise Ulaştırma Bakanlığınca belirlenen kurallara göre liman başkanlıklarından verilmektedir.bununla ilgili mevzuata http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.5689&sourceXmlSearch=profesyonel&MevzuatIliski=0 adresinden ulaşabilirsiniz. 3.maddenin 5f bendi, 8.madde ve geçici madde1 e göre o belge veriliyor.tarım il müdürlüklerince verilen sarı ruhsatlarda dalış belgesinin yazılması çok şey ifade etmiyor sahil güvenlik kontrollerinde liman başkanlığından alınan dalıcı belgelerini görmek istiyor.o belli seneden önce mevzusuda bahsettiğim mevzuattaki geçici maddede geçmektedir. daha önceden amatör brovelerle özellikle su ürünleri yetiştiriclik tesislerinde eleman çalıştırılmaktaydı daha sonra bu profesyonel balık adamlarla yönetmelikle bu belli bir disiplin altına alınmak istenilip yasaklandı ama malumunuz prof.balıkadam ve sanayi dalgıçları hiçte düşük rakamlara çalışmamaktalar buda özellikle su ürünleri sektöründe sıkıntıya sebebp oldu ilgili bakanlıkta sanırım bir kolay yol bulmak için mevzuatta hafifletmeye gitti ve eski personeli korumak içinde geçici maddeyi koydu.
YanıtlaSilbenim anladıgım kadarıyla yeni yasada profesyönel dalış belgesi istiyo bu belgeyide almak okadar basit bişey degil zaten o belgeyi almakta baya maliyetli bişey bildigim kadarıyla zaten o belge elimde olsa salyangozla ugraşmam anlaşılan teknenin her evragı olmasına ragmen gene kaçak dalacaz böle bi adaletmi olur
Sil